wrapper

Както вече стана дума, отношенията с нашите клиенти не приключват с покупката на определен брой паyловнии. Велбой ЕООД осигурява съдействие във всеки етап от отглеждането на това чудно дърво. Все пак, възможно е някой да желае да се занимава с това без намеса от наша страна;

но тъй като целта ни е клиентите ни да постигнат най-добрите възможни резултати, с удоволствие споделяме част от знанията си относно необходимите условия за отглеждане на Паyловния, както и опита си в засаждането, описан в няколко лесни стъпки:

Основните изисквания, които трябва да знаете преди да засадите Паyловния, са описани подробно в "Изграждане на плантации", но изброени накратко са:

- пропусклива почва

- неутрално-алкална почва - рН над 5,5

- подпочвена вода на ниво не по-високо от 1,5 м

Засаждане. След падането на листата е времето, когато започва засаждането на дръвчетата. Обикновенно при Паyловния това се случва през ноември. На практика, то може да се извършва през цялата зима, стига земята да не е замръзнала, да няма сняг и кал. Ако фиданките се съхраняват на хладно и тъмно място, могат да се засаждат до края на месец май.

1. Изкопайте дупка с диаметър 60 см и дълбочина 60-80 см. Придържайте се към този размер с цел да осигурите безпрепятствено развитие на младата Паyловния.

Засаждане на Паyловния - изкопаване на дупката Засаждане на Паyловния - изкопаване на дупката

 

2. Поставете 8-10 кг (това е около 3 лопати) угнил оборски тор, или 200 гр суперфофат (Р2О5) в комбинация със 100 гр комбиниран тор азот:фосфор:калий - (N:P:K) 15:15:15. Върнете част от изкопаната пръст обратно в дупката, докато стане дълбока 30-40 см и разбъркайте, за да се смеси с тора. По този начин се осигурява меко и хранително легло, което ще улесни развитието на младите корени. По ваше желание може да използвате Стокосорб. Stockosorb е хидроабсорбент, който при изобилие от вода я усвоява, като многократно увеличава обема си. При засушаване отдава влагата която е попил. По този начин необходимостта от поливка намалява с до 50%. Предлага се в различни разфасовки. В сухо състояние прилича на морска сол. За Паyловния са необходими 15-30 гр. на дръвче сух Стокосорб. Ние сме директен вносител на Стокосорб в България. Ако желаете да научите повече посетете сайта ни www.stockosorb.bg

 

Засаждане на Паyловния - добавяне на тор мокър хидрогел Стокосорб

3. Поставете корена в дупката. Отрязаната част на стъблото трябва да е на нивото на терена или 2-3 см над него. Зарийте с останалата пръст.

Засаждане на Паyловния - поставяне на фиданката Засаждане на Паyловния - поставяне на разсада

4. Полейте с около 10 л вода. Ако засаждате Паyловния през есента, поливката не е задължителна. Това ще свършат предстоящите през зимата и пролетта дъждове и снегове.

Засаждане на Паyловния - поливане Засаждане на Паyловния - поливане

*Гофрираната тръба, покрита с чашка, служи за да отведе влагата до първоначалната дълбочина на дупката. Започваме да я използваме през втората година, като свързваме дюзата на тръбата за капково напояване с тънък маркуч. По този начин поливаме в дълбочина и стимулираме развитието на корените надолу. Това прави  Паyловния независима от поливките в по-ранен етап от развитието си. Самата чашка предпазва от запушване на тръбата, докато тя започне да се използва по предназначение.

Дори да сте пропуснали да засадите фиданки, може да направите това през цялата година с такива, отгледани в саксии. Издърпайте дръвчето от саксийката с цялата пръст, без да се наранят коренчетата, поставете я в предварително подготвена дупка и зарийте.

Защо е нужно новопосадените фиданки Паyловния да са прерязани до нивото на терена?

Това е задължително условие при използване на Паyловния за промишлен добив на дървесина защото:

1.Провеждали сме експеримент в който сме засаждали отрязани и неотрязани фиданки. Младите паyловнии започват да нарастват от мястото на отреза и ако стъблото е оставено високо се получават изкривявания, чворове и нарушаване на качествата на дървесината в последствие . Освен това при този тип засаждане имаме много по-бързи темпове на растеж и на практика те изпреварват посадените високо връстници!

Засадена без подрязване до нивото на земята Паyловния - резултат: кривина на височина около 1,5 м. В годините тази кривина ще се изправи, но на това място винаги ще остане чвор.

Засаждане на Паyловния - неправилно! Засаждане на Паyловния - неправилно!

Правилно засаждане на Паyловния - образуваният чвор е близо до земята, постепенно се запълва и не нарушава качествата на дървесината. В този случай първата кривина ще е между първия и втория годишен прираст на височина от около  3-4 м:

Засаждане на Паyловния - правилно! Засаждане на Паyловния - правилно!

2. Ние предлагаме фиданките изрязани и подготвени за директно засаждане. Така не се плаща излишен транспорт за пренос на клечки, които са ненужни и по правило се отстраняват, а и както написахме по-горе при Паyловния подрязването при преместване на ново място е задължително. Освен това се премахва риска от това клиента да се изкуши и да не го отреже на пролет (често срещано явление преди) и съответно да не е доволен от прираста.
Запечатваме отрязаното с восък за да предотвратим изпаряването на влага от пънчето. По този начин се увеличава периода на съхранение без почва.Това е особено важно при транспортиране на дръвчетата на далечни разстояния.

Готови за засаждане фиданки Паyловния